Naya.hu

Tengernyi nyugalom

Magyar English Deutsch Slovenščina

Bérelhető apartmanok, nyaralás Horvátországban a gyönyörű Adria partján.

Facebook Youtube Picasa

Milna, a festői hangulatú kikötőfalu

Festői hangulat

A dalmát szigetvilág legnagyobb szigete Brač, mely a kultúrtörténeti emlékekben gazdag várossal, Splittel szemközt található. A sziget nyugati csücskében, egy másfél kilométer hosszan benyúló tengeröböl mentén fekszik Milna, a festői hangulatú kikötőfalu, mely jachtkikötői révén jelentős, főleg hajós turizmussal rendelkezik.

Hosszan benyúló tengeröböl mentén fekszik Milna

Pihenésének értékes napjait tartalmasan, sokszínűen töltheti itt. Elmenekülhet a városi forgatagból, a mindennapi rutinból, de a nyüzsgés elérhető közelségben marad, ha vágyik rá. Felejthetetlen élményt jelenthet egy séta a nyüzsgő turistaközpontokban éppúgy, mint a mandarinültetvényekkel teli völgyekben, egy magányos tengerparti elmélkedés pirkadatkor vagy a naplemente különleges fényeiben, egy vacsora egy helybéli konobában. A szigeten minden évszak és minden vidék valami újat, megismételhetetlent nyújt. Itt, Bračon van az adriai szigetvilág legmagasabb csúcsa, a Vidova Gora (778 m), ahonnan páratlan kilátás nyílik a dalmát szigetvilágra és a Zlatni Rat aprókavicsos strandjára, amely a széliránytól függően állandóan változtatja alakját.

Ha bedugod az ujjad a tengerbe, az egész világgal kerülsz kapcsolatba dalmát mondás

Horvátországba csupán első alkalommal jöhet valaki véletlenül. Minden ezután következő látogatás tudatos keresése a szépségnek, törekvés a belső nyugalomra, melyet egy itteni nyaralás jelent.

Bár Brač Budapesttől 750 km-re van, de ezt az utat végig sztrádán tehetjük meg. A szigetre közel egyórás hajóút után érünk, a kompok kellő sűrűséggel járnak. Split Budapestről busszal és vonattal is elérhető, Milnára pedig közvetlen gyalogkomp közlekedik Splitből.

Éjszakai fények

Milna a hajósok által is jól ismert időjárás-választóvonaltól délre, azaz a száraz zónában fekszik. A Dinári-hegységtől való távolsága miatt sokszor, míg Splitben (főleg kora tavasszal és ősszel, a hegyekből lejövő hideg, északkeleti erős szél, a bóra miatt) esik az eső, addig a tengeren 20 km-rel beljebb levő Milnán már süt a nap. A téli hőmérséklet is kiegyenlítettebb (az átlaghőmérséklet 15 °C feletti), mert a szárazföldtől való távolság és a szigetet övező víztömeg megvédi a fagyoktól. A víz hőmérséklete májustól október végéig fürdésre alkalmas, 20 °C feletti. A mediterrán tavaszban már sok esetben trikóban lehet a kertben vagy a teraszon pihenni és napozni. Brač sziget a legnaposabb helyek egyike az Adrián. Éves átlagban 2700 a napsütéses órák száma. Az átlagosnál hosszabb szezon nemcsak kellemesebb, de a helyi mikroklíma kiváló hatású a pollenallergia és a légzőszervi megbetegedések okozta tünetek enyhítésére.

Hajóhorgony

A pihenésre vágyók élvezhetik a sziget zártabb és csendesebb világát, előnyét a nagyobb közbiztonságnak és a családias hangulatnak. A víz csodálatosan tiszta, köszönhető ez az erősen tagolt, sziklás partszakaszoknak. Gyönyörű, helyenként homokos öblöket fedezhetünk fel, a kirándulások során művelt, zöldellő völgyeket láthatunk. A szigeten sok a kőfejtő, a híres brači fehér mészkő többek között a Fehér Házat is díszíti.
Horvátország kis ország — nagyszerű üdülés