Naya.hu

Tengernyi nyugalom

Magyar English Deutsch Slovenščina

Bérelhető apartmanok, nyaralás Horvátországban a gyönyörű Adria partján.

Facebook Youtube Picasa

Északi partszakasz

Mária templom (Supetar)
SUPETAR

Supetar a sziget fővárosa, számos szolgáltatással és szórakozóhellyel. A kikötőváros Szent Péterről kapta a nevét, főbb látványossága a Petrovič család mauzóleuma, a XVIII. századi Mária templom és a mellette található óratorony. Lehetőség van egész napos szervezett hajókirándulásokon részt venni, régi fa bárkákkal, 3 féle úticéllal (a sziget északi részére fürdőzéssel, Omis — lehetőség hajókázásra a Cetinán, Trogir — tengeri halászat).

Kápolna (Nerezisca)
NEREZISCA

Nerezisća, a sziget egykori fővárosa, a tengertől távol található. A part benépesülésével visszafejlődött, így ma a házak többsége lakatlan, de a városházát és a románkori Szent Miklós templomot érdemes megnézni. Furcsa természeti jelenség a falu főterén található kápolna, melynek tetején egy fenyőfa nőtt ki. Innen nem messze található az igen érdekes Kolač sziklaképződmény.

Sziklaképződmény
SKRIP

Skrip a sziget legrégebbi települése. Itt található a XVI. században épült ősi erődítmény, melynek falai között kapott helyet a Radojković család gyűjteményére alapozott helytörténeti Brač Múzeum. Anyaga a barlangokból való régészeti felfedezések, a sziget ókori történelme, illír (görög) és római emlékek, képek, könyvek és fényképek a kortárs történelemből is.

Postira
POSTIRA

Postira igen hangulatos halászfalu. Itt van a sziget halfeldolgozó központja.

Mandarinültetvény
DOL

Dol egy mandarinültetvényekkel teli völgyben levő kis település, a terület hagyományos szakácsművészetét képviselő híres étteremmel, a „Konoba Toni”-val. Bormúzeum is található a faluban.

Keleti partszakasz

Pucisca
PUCISCA

Pucisca kőfejtőiből való a híres Brač szigeti, majdnem márvány keménységű fehér mészkő, amellyel már az ókorban is kereskedtek. Ezt használták Diocletianus császár spliti palotájához, a Reichstag épületéhez, a bécsi Parlamenthez és a washingtoni Fehér Ház burkolóanyaga is innen származik. A községben kőfaragó iskola működik, az utcai kandeláberek is mészkőből vannak kifaragva.

Lovrecina
LOVRECINA

Lovrečina-öbölben található az V. századi St. Lovre háromhajós templom romja. A hely érdekessége, hogy az északi völgyek vörös termőföldjét egy földalatti vízmosás eljuttatta a tengerig, igazi homokos partot képezve. A vízbefolyás miatt itt hidegebb a tengervíz, de hosszan sekély.

Povlja
POVLJA

Povljában találták meg az V-VI. századi ókeresztény templom romjain épített bencés kolostorban az 1184-ből származó, legrégebbi horvát nyelvemléket, a Povaljska listinát. A dokumentumot most a pusiscai egyházközösség őrzi, másolata látható Skripben, a helytörténeti múzeumban.

Déli partszakasz

Kolostor
POSTINJA BLACA

Postinja Blača (1588-ban alapított, ma is működő kolostor és csillagvizsgáló) ezen a hegyoldalon egy festői szépségű szorosban fekszik. Bračon a belső termékenyebb földek és a gyakori kalóztámadások miatt sokáig nem volt part menti település. A sziget lakossága veszély idején ebben a kolostorban keresett védelmet. A kolostor gazdag könyvtárában számos poljiekával (a horvátok által egykor használt cirill abc) írt kéziratot, a XVII. században készült térképet őriznek.

Szent Vitus templom romjai
VIDOVA GORA

Brač sziget 40 km hosszú, az Adriai-tenger harmadik legnagyobb szigete, legmagasabb pontja a Vidova Gora (778 m), ahonnan tiszta idő esetén az összes dalmát szigetet, sőt az olasz partot is láthatjuk. A kilátó közelében található a korai keresztény időkből származó Szent Vitus templom (a hegy névadója) romja. A Split felől teraszosan emelkedő hegység egy fennsíkba megy át. A hegy délnyugati oldala, mely Hvar szigetre néz, meredeken szakad le az Adriáig.

Aranyszarv
BOL

Bolban található az Aranyszarv (Zlatni Rat), a tengerbe 650 méterre benyúló kavicsturzás, amely a szél mozgásától függően naponta változtatja alakját. Ez a hely a szörfözés és a vízi sportok szerelmeseinek zarándokhelye. Bol említendő műemléke a XV. századi dominikánus kolostor. Ma egy különleges botanikus kert és múzeum található benne, mely barokk festményeket (egy Tintoretto oltárképet) és őskori, valamint ókori régészeti leleteket őriz.

Sárkánybarlang
MURVICA

Boltól 7 kilométerre, Murvica mellett található a Sárkánybarlang (Dragonjina spilja). Ez egy XV. századi templom volt, horvát papok tartották itt istentiszteleteiket. A sárkány dombormű mellett több mitológiai szimbólumot véstek a sziklafalba.

Nyugati partszakasz

Sutivan
SUTIVAN

Sutivan rohamosan fejlődő település. A városban számos műemlék található, a helység nevét adó Sveti Ivan templom a korai kereszténység időszakából, a VI. századból való. A temetőben találjuk a Horvátországban egyedülálló katakombákat, amelyek 126 földalatti sírt tartalmaznak. Sutivanban van egy magyar búvárbázis. A pár kilométerre levő Livka-öbölben homokos partot is találhatunk. Sutivantól 3 kilométerre egy fenyőerdő közepén, 12 ezer négyzetméteren található a Park prirode, egy vadaspark, igényesen kialakított környezetben.

Lozisca
LOZISCA

Lozisca egy kőtisztásra települt kies falu. Gyönyörű a barokk templomának a harangtornya. A közelben található a „Most Franje Josipa”, egy régi kőhíd.

Donji Humac
DONJI HUMAC

Donji Humac A sziget érdekessége a Kopačina barlang Donji Humac mellett, ahol a kutatók ősemberek nyomaira bukkantak; ez a legrégebbi lelőhely Dalmáciában.

Osibova
OSIBOVA

Milna volt a sziget pásztorainak téli gyülekezőhelye, széltől védett fennsíkjaival. Így fejlődött várossá, adminisztrációs központtá a XVII. századra. Ekkor alapították a templomot. Mellette egy évszázaddal később barokk plébániaépületet emeltek, jelenleg zárda is működik itt. Milnán két közeli, érintetlen öböl is említést érdemel: Lucice és Osibova. Ez utóbbiban Sv. Josip románkori templom maradványa látható.

Bobovisca
BOBOVISCA

Bobovisca Az apartmantelepről gyalog is eljuthatunk a hangulatos Bobovisca öbölbe és a hasonnevű kis faluba.


Egész napos, vagy útközben beiktatható látnivalók

Mostar
MOSTAR
  • Plitvice Nemzeti Park
  • Omis és a Cetina zuhatagai, rafting lehetőséggel
  • Trogir
  • Krka Nemzeti Park
  • Mostar és a Neretva völgye
  • Dubrovnik